Vols estar al dia?

Subscriu-te al butlletí per rebre totes les novetats via mail

Parla amb nosaltres

missatges SMS:

93 210 86 27

 

Usuari SKYPE:

FederacioACAPPS

 

Usuari MSN:

acapps@ hotmail.com

 

Telèfon:

93 210 55 30

 

NOTICIES D'ACTUALITAT

Ara sí: la Llei d'Accessibilitat ja és una realitat - 15/10/2014


S’aprova la llei, per unanimitat, al Parlament de Catalunya

 

La Federació ACAPPS ha co·laborat en l’elaboració de la normativa per fer possible l’accessibilitat a la comunicació per a les persones sordes

 

 

Després de molt d’esforç i treball constant, podem celebrar la Llei d’Accessibilitat, aprovada ahir 15 d’octubre al Parlament de Catalunya per unanimitat en la gran majoria dels punts. Han estat presents al Ple, en representació de la nostra entitat i el nostre col·lectiu, Raimon Jané, pare de dos fills sords i president de la Federació ACAPPS; Fanny Llorens i Marta Capdevila, persones sordes i vicepresidentes de la F. ACAPPS i ACAPPS respectivament, i Susana Díaz, coordinadora institucional de l’entitat. Avui ells han estat la cara visible, els qui han representat als pares amb fills/es sords/es i les persones sordes que es comuniquen oralment en tot el treball que han fet (esmenes a l‘avantprojecte, participació a les sessions de compareixences).

 

Amb aquest marc, es reconeix, a nivell legislatiu, la comunicació oral de les persones sordes, l’accessibilitat universal i el disseny per a tothom. En conseqüència, es regulen les mesures d’accessibilitat a aquesta, amb mitjans de suport a la comunicació oral com a sistema majoritàriament utilitzat. A més, també es protegeix el dret de les persones sordes, les famílies i/o tutors a escollir lliurament la llengua oral, el seu aprenentatge i ús amb el suport, com dèiem, dels imprescindibles mitjans de suport a la comunicació.

 

Raimon Jané, president de la Federació ACAPPS, celebra l’excel·lent notícia tan esperada i destaca que “estem davant un moment històric per al nostre col·lectiu, per a les persones sordes i les seves famílies, en què la modalitat de comunicació oral queda absolutament reconeguda per llei”.

 

 

 

L’accessibilitat com a dret i deure

La recent aprovada llei es tradueix en l’oportunitat perquè l'accessibilitat per a tothom passi a ser un fet que, a més, beneficiarà la societat en general en els àmbits educatiu, laboral, social i cultural. Per tant, implicarà canvis: més visibilitat de les persones sordes que es comuniquen oralment i les seves necessitats, fet que  conduirà cap a una societat més conscienciada i sensibilitzada, en un futur imminent, amb el nostre col·lectiu.

 

 

Entre aItres àmbits en els que la Llei d’Accessibilitat regularà els mitjans de suport a la comunicació, n’hi ha un que volem destacar perquè considerem que és la clau del nostre futur: l’àmbit educatiu.  Des de la Federació ACAPPS hem treballat des de la nostra fundació per a la inclusió de l’alumnat sord a les escoles ordinàries -més del 85% de l'alumnat sord estudia en modalitat oral-. També es garantirà l'accés a la informació per als estudiants sords a la Universitat per assegurar la igualtat d'oportunitats per a tothom. D’altra banda, la llei contempla plans de formació per a l’equip docent dels centres amb l’objectiu que puguin atendre l’alumnat amb discapacitat sensorial –auditiu i visual-. Emparats amb la nova llei, confiem que tindrem una escola per a tothom i on tothom hi pugui accedir.

 

Cal destacar que s’inicia un termini de dos anys per al desplegament del reglament –es preveia un termini inicial de 3 anys i, des de la Federació ACAPPS i COCARMI, es demanava que se’n fes en un-. Això també vol dir que la nostra tasca no s’acaba avui i aquí, sinó que ara la nostra entitat farà propostes i seguiment d’aquest desplegament.

 

 

Recordem la implicació de la nostra entitat

La nostra entitat ha col·laborat, des de l’inici, amb el Departament de Benestar Social i Família, treballant i presentant esmenes i propostes per al text del projecte de Llei pel que fa a l’accessibilitat a la comunicació per a les persones sordes. També hem participat activament a través del Consell per a la Promoció de l’Accessibilitat i la Supressió de Barreres Arquitectòniques de la Generalitat, en el qual hem treballat les propostes prèvies a aquest projecte de Llei.

Sempre hem defensat que aquesta llei era i és absolutament imprescindible per al col·lectiu que representem de les persones sordes. Som un col·lectiu invisible i, sovint això s’ha traduït en la manca de mesures d’accessibilitat a la comunicació. Ara, però, sota aquest marc legal, l’accessibilitat ja no serà un favor, sinó que garantirà el dret de les persones sordes a la informació i a la comunicació i aquest serà un deure que caldrà complir.

 

Des de la Federació ACAPPS ens sentim, per tant, orgullosos d’aquesta fita i creiem que avui s’ha marcat un abans i un després en matèria d’accessibilitat. Però per ser justos, no ens volem oblidar de totes aquelles entitats culturals i socials que ja fa anys que han apostat per l’accessibilitat a les persones sordes i s’han convertit en un referent en els diferents sectors. Perquè han estat aquests resultats, l’haver comprovat que l’accessibilitat és possible si hi ha la voluntat, el que ha  ens ha impulsat a continuar treballant per aconseguir l’accessibilitat universal.

 


Per últim, volem destacar que el Servei d'Accessibilitat a la Comunicació de la Federació ACAPPS-SAC FIAPAS va subtitular en directe el Ple del Parlament. 

 

 + info:  Llei d'Accessibilitat publicada al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (també us la podeu descarregar al document .pdf del final de la notícia).

 

 

Altres notícies relacionades amb l’aprovació de la Llei d’Accessibilitat:

 Aprovada la Llei d’Accessibilitat al Parlament de Catalunya

El COCARMI reclama dotació pressupostària per a la Llei d'Accessibilitat aprovada avui al Parlament

El Parlament aprova la llei d’accessibilitat, que amplia els drets dels discapacitats

 

El Parlament aprova per unanimitat la Llei d'accessibilitat


Altres notícies relacionades amb el procés de la Llei d’Accessibilitat:


 La Federació ACAPPS compareix al Parlament amb relació al Projecte de Llei d’Accessibilitat


La Llei d'Accessibilitat, més a prop: compareixences del col·lectiu de la discapacitat al Parlament 23/07/2013

La Llei d’Accessibilitat, més a prop: la Llei d’Accessibilitat admet a tràmit el projecte de llei


Ara sí: el Govern aprova el Projecte de Llei d’Accessibilitat

 

 La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, i diputats dels grups parlamentaris amb els representants de les entitats.
  • La llei es va aprovar per unanimitat i el Ple va ser subtitulat en directe per a les persones sordes.
  • Els representants de la Federació ACAPPS amb Gemma Pifarré, secretària del Consell per la Promoció de l'Accessibilitat
  • Representants de la Federació ACAPPS amb Oriol Juncadella, director dels Ferrocarrils de la Generalitat
  • A la dreta, Fanny Llorens, vicepresidenta de la F. ACAPPS, amb Laura Massana, diputada d'IC-V.
  • Fanny Llorens amb Guillem Hurtado, secretari del Grup de Treball i Millora de l'Accessibilitat de l'IMD

Federació ACAPPS - Providència 42, 4rt - 08024 Barcelona

Tel 93 210 55 30 - federacio@acapps.org - fax i sms 93 210 86 27 - Site desenvolupat per Enfasystem.net